Een dynamische werkomgeving kan het welzijn ondersteunen

Steeds vaker kiezen organisaties voor een dynamische werkomgeving of activiteitsgebonden werkomgeving waarin de gebruikers niet langer beschikken over een vaste, toegewezen werkplek.

We mogen niet uit het oog verliezen dat een werkomgeving in eerste instantie het comfort en het welzijn van de gebruikers moet garanderen. In de opkomst van de activiteitsgebonden werkomgeving is hier dikwijls te weinig aandacht voor en denkt men enkel aan de kostenbesparingen. Bovendien tonen wetenschappelijke studies aan dat een flexibele werkomgeving niet noodzakelijk de beste keuze is wanneer men streeft naar optimaal gebruikerscomfort.

De perceptie dat men comfort zal verliezen is een belangrijke oorzaak van weerstand binnen een organisatie.

Laten we even redeneren vanuit een sociologische invalshoek. We koppelen het welzijn van medewerkers aan de realisatie van actieve jobs volgens het model van Karasek dat werkt met 2 variabelen: regelmogelijkheden versus taakeisen.

·        Het saaie werk kennen we allemaal.
Dat is het repetitieve bandwerk waarop we als werknemer te weinig invloed kunnen uitoefenen. Het is een eenvoudige job zolang we meekunnen, uiteraard.

·        Eenvoudig werk geeft ons teveel regelmogelijkheden bij lage taakeisen. Opgelet want dit kan tot demotivatie leiden! Denk maar aan telewerkers met een onduidelijk takenpakket.

·        Stressvol werk proberen we te vermijden. Overbelasting met moeilijke opdrachten gecombineerd met een gebrek aan impact op het verloop van de job leidt tot uitputting en burn-out.

·        Het uitdagende werk is waar we naartoe willen. Met succes uitdagende taken opnemen, door zelf de omstandigheden waarin we ze uitvoeren te bepalen.

De dynamische werkomgeving biedt ons keuze en ondersteunt dus actief de regelmogelijkheden van de gebruiker!
Indien ik als gebruiker geconcentreerd een moeilijke tekst willen doornemen dan kies ik een stille ruimte of ga ik thuis werken. Ik werk aan projecten in een speciaal uitgeruste projectomgeving. Dossierwerk doe ik samen met collega’s aan een eiland.

De dynamische werkomgeving biedt me de keuze uit een aantal werkplekalternatieven en dit in functie van mijn taakeisen. Indien we de werkomgeving op maat van de organisatie ontwerpen en de implementatie goed begeleiden dan zal de dynamische omgeving ons helpen om stress te vermijden en draagt ze bij tot het welbevinden van de gebruikers.

Raadpleeg onze meest recente artikels en insights

Volg ons op Linkedin of schrijf u in voor onze blogs
Scroll naar boven